12 Januari 2010

Suara Hati ku..

Buat Princess mama... Damiya Hannani..

senyumanmu penawar duka mama n babah
terima kasih sayang sebab pada umur +- 3 tahun 8 bln damiya dah jadik anak yg matang..kakak yg baik dan penyayang..walaupun kadang terlebih penyayang sampai nak dukong danish sampai terjatuh..tapi mama tak marah sbb damiya dah minta maaf...terima kasih walaupun damiya tak tahu apa-apa kecik lagi..masa mama terkejut dgn berita gembira tentang kehadiran adik baru ni, damiya yakinkan mama dgn menjawab "alaa..tak pe mama..jgn risau..nanti damiya pegang tgn danish..babah pegang tgn damiya..mama pegang la baby tu..takpe.."..ternyata damiya tak memeningkan kepala mama di saat mama perlu bg attention kat danish sekarang ni..

cuma kdg2 damiya tak berapa dengar cakap mama..terutama bila ada cousin ramai2..damiya dah lupakan pesanan mama..damiya lambat buka baju bila mama ajak wash..alasan damiya "kan damiya sibuk main ni mama..mama sabar la ok.."..Stakat ni banyak perkara yg mama lega dengan damiya.. Hobi damiya tgk playhouse disney channel yg berulang2 tu setakat ni terpaksa mama biarkan..damiya dah bole baca tgk buku dan "baca" dgn cara damiya tanpa mengharap perhatian mama..damiya dah boley main puzzle sorang2 tanpa suruh mama tgk tiap kali puzzle tu di masukkan ke tempat yg betul..damiya dah bole sabar bila mama atau babah lambat buat susu yg damiya minta..paling penting..damiya dan bole makan sikit sejak damiya muntah bila makan terrrlalu banyak kat umah tok abah aritu...dan paaaaling lega..dah lama mama tak puff inhaler asma damiya..Dr. Jasmine kata, damiya banyak improve..dan tak dgr whizzing langsung kat dada damiya..terima kasih sayang..kerana matang apabila tiba waktunya..nanti mama dah ok sket ..dlm trimester kedua nanti..mama ganti balik waktu yg kita tertinggal ok..

Hero mama Danish Husainy...

seronoknya mama tgk danish gelak-gelak gumbira kat play ground walaupun tak mandi..
mama tau mama terlalu mengharap..danish faham keadaan mama..tapi pada umur setahun 5 bln mana la danish nak paham keadaan mama..walaupun mama kurang diserang muntah2 kali ni..tapi mama diserang alahan lain pulak: demam menjelang malam...bila malam badan mama akan panas sket dan rase seram sejuk..mama faham, sebelum ni bila mama balik jer terus mama nenenkan dan baring2 dgn danish..tp sekarang ni mama rasa nak pitam tiap kali nenenkan danish..cuma mama dapat satu formula utk tanak rasa nak pitam ialah dengan makan dulu sblm balik..dan sebelum tido..baru la mama rasa ok kalo nenenkan danish..insya allah mama akan nenenkan danish lagi..cuma mama minta maaf terpaksa gantikan susu yg mama anta ke umah mak ani dgn fresh milk..danish pun suka jugak fresh milk kan..lagi2 bila minum dgn straw kan...

gembira slalu camni la sayang..jgn la asik nangis jer...
cuma satu je yg mama arapkan..danish jgn terlalu sensitif..danish kuat merajuk bila apa yg danish nak mama lambat bagi..danish cuma cakap "naakkk.." tapi mama tak tahu apa yg danish nak sebenarnya..tunjuk nasi tanak..tunjuk roti tanak..tunjuk air tanak..bagi nenen tanak..bwk tgk cat tanak..danish mengamuk melenting-lentingkan badan..mama tak larat nak marah pujuk danish..kadang2 terpaksa mama suruh kakak damiya buat lawak lompat2..cak2 damiya..kadang2 menjadi..kadang tak..kakak pun tak larat nak pujuk danish..babah, opah, mak ngah pun surrender kalo danish ngamuk..

..tapi mama heran.. bila dgn babah time mama meeting kat UTMKL aritu..danish baik sgt plak..hampir setengah ari mama takde danish ok sgt..nampak je mama danish terus ngamuk balik..mak ani pun kata danish good boy sgt..nak tido lagi senang..tgh main2..letak kepala kat lantai pun bole tertido..tapi dengan mama danish akan ngamuk sblm tido..dah sejam nenen pun tak puas2 lagi...walaupun sblm tu mama dah suapkan danish kenyang2...danish marah dengan mama ke? huhuhu..

mama arap danish cepat ok..tapi mama preparekan mind mama utk danish akan berkeadaan gini sampai baby kuar..cepatla besar sayang...

Baby dalam "perut" mama..
maafkan mama kalo mama secara tak sengaja tak menjaga pemakanan mama sebelum kehadiran baby..maafkan mama sebab mama tak manja-manja badan mama mcm time mam pregnant kakak damiya dulu..maafkan mama kalo mama terpaksa dukong abg danish time babah pegi show atau kelas membuatkan baby rase tak selesa..maafkan mama kalo mama terpaksa mentidakseimbangkan hormon mama dengan masih lagi mengekalkan hormon prolaktin dlm badan mama sebab still susukan abg danish...maafkan mama kalo mama agak terkejut dgn kehadiran baby..tapi mama sronok dan redha..insyaallah..kalo allah izinkan mama akan dapat baby pada umur 31..pada umur 31 mama dah ada 3 anak insya allah..kalo allah izinkan..

jauh disudut ati mama..mama tau baby anak yg kuat..walaupun mama nenenkan abg danish..baby tak "sakit" mcm perut mama sakit time nenenkan kakak damiya dulu..mama tahu baby seakan izinkan mama terus nenenkan abg..insyallah kalo allah izinkan baby akan jadik anak mama yg paling lama nenen!!

ANAK-ANAKKU..maafkan mama kalo mama tak dapat jadik mama yg sempurna..mama berusaha ke arah itu..tapi badan mama mcm disedut tenaga nya..memang tak larat..terima kasih sebab u all memahami (dengan cara masing2) keadaan mama...doakan mama kuat ye!!

4 ulasan:

ina berkata...

fara..terharu lak aku baca coretan ko nie...insyaAllah, anak2 kita akan terima keadaan kita dalam cara masing2 yang terkadang kita x faham..insyaAllah fara, Allah mudahkan segalanya...insyaAllah.....bila due??

MAMA DHS berkata...

aku tanak menangis!!!
emm..insya allah 13 sept..bila ko kata zie dah bersuara nak bagi adik kat hadeef buat aku semangat!! ok apa kan..ada org setahun sorang sampai 3 pun bule handle apa..

Sara berkata...

InsyaAllah fara, u can do it! aku rasa damiya can help around,lgpun dia girl so rensponsibility tu cpt dtg (dr pemerhatian aku anak2 org lain la).

Mcm2 pengalaman aku ms dpt n0 3 ni, mcm2 dugaan.si amsyaik mmg manja terlebih,so demand attention lebih2..aku rase lg penat ms x keje coz fulltime dgn dia,lg pulak dua heroes nk handle kan ms pregnant,duk obesi lak mabuk2 pun kna masak,kalo harap abg alim hari2 mkn chips n nuggets jele ;-p.

maybe dlm kes ko,danish kicik lg tp in time dia akn fhm..aku ms pregnant kn amsyaik,yaya pun lum 2thn,dia ngamuk2 selalu coz doc suh aku stop nenen dia coz aku kecik,tkt abort bby, huhu..

tp alhmdlh i got thru it both times,menangis xpe, aku pun nangis mlm2, dgn cramp kaki sejuk2..hihi..sensitive kan kita time mcm ni..

ape2 pun, tk care,mkn vitamin jgn lupe..

mama dhs berkata...

thanks kwn2..insya allah aku dah bole get long sekarang ni..walaupun selera mkn makin merosot..