18 Januari 2010

Kene tikam? aduss...

Weekend kali ni rasa pendek..sbb danish just buat peel ari ahad jer..itu pun dah ptg baru dia merengek dan nak nenen jer..sepanjang sabtu dia mcm "lupa" kat nenen..tak mintak pun..may be sebab gi jalan2 kot..gi ofis mama, tgk Hari ICT kat ofis mama..kul satu baru kite org sampai..bole la gi jalan2 carik makan...
emm bercakap ttg ari ICt..ada satu peristiwa dah terjadi ttg hari ICT kat ofis aku ni..just luahan hati..arap2 perkara ni tak kan berulang lagi..

setelah aku 'pencen' menjadi MC rasmi majlis2 ofis (hanya jadik MC utk event besar such as convo, lawatan YM Raja Eleena atau VVIP yg lain)..ramai la adik2 junior menjadi mangsa pengganti utk jadik MC..terutama majlis2 dalaman dan tak libatkan VVIP..pun begitu..text MC aku jugak la yg diorang "cut n paste" utk diguna pakai..itu tak jadik masalah..memudahkan kerja2 adik2 ni..lagipun aku "yakin" yg text aku ni betul flownye..so adik2 just follow jela flow yg akak dah buat ni..

Pagi ni aku di tanya dek Pn.Academic Secretary ..berikut adalah dialog antara aku dan Pn. Academic Secretary..
Pn. A.S: "ada ke j** (hamba allah yg prepare text MC) tu dtg jumpa fara sblm majlis?" 
Aku:  "ada..jumpa tunjuk laptop utk betulkan satu@ 2 ayat yg dia tak sure"..
Pn. A.S: "dia ada tunjuk text keseluruhan @ tentatif majlis?"
Aku: "Takde plak.." dlm ati dah terasa ni mesti kes majlis kelam kabut smlm..
Pn.A.S: "emm..bkn apa j** ni bgtau saya yg dia dah refer kak fara dan kak fara kata camtu la flow nye.."
Aku: "isk...tak pun puan..kalo saya yg check tak kan saya letak ucapan perasmi sebelum ucapan CEO..mcm smlm"
Pn. A.S: " saya pun dah terasa, mesti dia tak refer u sbb, saya terfikir takkan la dah bertahun jadik MC u buat tentatif camtu"..
Aku:" yeke dia ckp camtu?..saya tanya dia ptg sabtu sblm balik tu..ok ke majlis? (just menunjukkan concern sebagai seorang senior kpd juniornye..) dia ngaku dia tersilap protokol..tapi tak la saya tanya detail nape..(iyela bukan majlis kita pun nak sibuk2..kata aku dlm ati..) alih2 pagi ni saya dgr dari puan..dia tala ke saya pulak..(sedih tapi redha..) takpela puan..may be dia terlalu takut sgt..tak tau nak hala ke mana..last2 nama kak fara gak yg kuar...

Geram gak..tapi aku redha je..alhamdulillah nama aku bersih sbb Pn. Aca. Secretary tu nak dptkan info yg betul..kalo dia telan jer bulat2..musti dia kata "apa la nak jadik si fara ni..tak tua2 senior pun tak reti2 lagi benda ni!!"..
aku andaikan dia tak refer pada text asal yg aku buat..tapi refer pada text dia sendiri (utk majlis2 sblm tu..)...so jadik la text 'keramat' tu...
kpd hamba allah terbabit..kak fara tak marah..cuma kak fara nak kene jumpa awak gak esok (arini awak EL) utk clearkan benda ni sblm meeting post mortem korang..please jgn kaitkan nama kak fara..kak fara ngaku kalo awak letakkan text MC tu utk kak fara semak TAPI kak fara tak semak@tak sempat semak, bule la awak tala salah tu kat kak fara..tapi kalo setakat tanya kak fara ttg ayat yg betul tu jgn la kata "kak fara dah semak sblm ni...dan kata ok jer"...adusss..sakit kene tikam camtu tau :(

Aku redha..may be allah nak uji aku melatah ke tak..gi serang budak tu ke? isk..aku bkn camtu la..tapi aku kene jumpa gak bdk ni cakap elok2..takut2 dia plak yg melatah dlm meeting post mortem nanti..emm ini la reality organizational behavior...adik2..jgn suka-suka buat camni lagi..kalo salah sendiri kene la ngaku..CEO tu bkn makan org..cuma akan ngamuk je tp itula yg kita kena hadapi bila dah buat salah..BELAJAR BERDEPAN DENGAN KESILAPAN SENDIRI...

1 ulasan:

Syana berkata...

takpe lah fara, budak baru belajar.. dan satu lagi, manusia ni mmg suka menunding jari kt org lain.. kira POWERRR lah ko ni bab2 jadi MC.. ayat kena tersusun, suara kena sedap, kagum2..