27 Januari 2010

Baby..kakak..dan abang

Arini MC..doktor suruh rehat, smlm balik awal..tekanan darah slightly low..doktor suruh jaga makan dan nutrien dlm badan sbb still nyusu..Dr. Raoofah kata takpe kalo just nyusu malam..tapi weekend camne? huhuhu..
alhamdulillah kandungan dah 7 weeks++..dah nampak heartbeat..kesian je tgk dia..menumpang dalam rahim mama..dengan penuh harapan..yeah baby..everybody is waiting for you especially kakak damiya yg asik cakap dgn baby menerusi talian thru pusat mama yg kakak damiya kata 'tmpat cakap dgn baby tu' walaupun perut mama leper lagi..

nampak tak gambar baby kat tgh2 tu? tak reti nak buat arrow laa..(sila abaikan ujung gambar yg agak terkelepett..terlipat dlm walletku)

Alhamdulillah mlm dah kurang rase seram sejuk..cuma rase penaaaat sgt bila tiba waktu ptg..kelas dah mula..dengan 5 subjek 16 kredit hour rasenya tak la teruk sgt..tapi badan tgh tak larat ni..memang rase penat bebeno..pas maghrib biasanya tido lama kejap sampai kul 10 lebih kdg2 kul 12 baru terjaga carik makanan...waktu aku pengsan tido tu en.suami la yg melayan 2 org budak tu..kemas meinan..basuh pinggan..basuh dan lipat baju..bagi makan danish sampai kenyang..tak la mlm nanti dia dok nenen jer..layan damiya dgn 'homework'nye..(thank you abang..doakan fara cpt recover ye!) kdg2 tgk terlentok dia kat krusi..huhuhu..ciannye dah la seharian kat skolah..(skola pagi tapi balik ngalahkah cekgu ptg)..ya allah berilah kekuatan kepada ku..dan pulih kembali dari alahan ni..cepat la trimester kedua tiba!!

Smlm balik awal, dapat la tido dulu sblm amik bdk2 berdua tu..so mlm tadi seronok dapat melayan bdk2 berdua tu..dah lama tak melayan diorang..biakan babah dia rehat dan tido awal..

kakak dan abang yg tgh bizi..


 Danish Husainy yg tekun menconteng cadar mewarna buku



Damiya Hannani yg left and right handed hand..kalo penat tgn kanan tuka buat dgn tgn kiri..tapi most of the time tgn kiri..

Doakan mama cepat recover..bole layan u all main dan 'buat homework'..miss a lot this moment..love u all sooo much!!..rindunye dgn anak2 ku yg kat umah makcik ani.!!!!.kene hantar gak walaupun mama MC..takut tak dpt rehat..

18 Januari 2010

Kene tikam? aduss...

Weekend kali ni rasa pendek..sbb danish just buat peel ari ahad jer..itu pun dah ptg baru dia merengek dan nak nenen jer..sepanjang sabtu dia mcm "lupa" kat nenen..tak mintak pun..may be sebab gi jalan2 kot..gi ofis mama, tgk Hari ICT kat ofis mama..kul satu baru kite org sampai..bole la gi jalan2 carik makan...
emm bercakap ttg ari ICt..ada satu peristiwa dah terjadi ttg hari ICT kat ofis aku ni..just luahan hati..arap2 perkara ni tak kan berulang lagi..

setelah aku 'pencen' menjadi MC rasmi majlis2 ofis (hanya jadik MC utk event besar such as convo, lawatan YM Raja Eleena atau VVIP yg lain)..ramai la adik2 junior menjadi mangsa pengganti utk jadik MC..terutama majlis2 dalaman dan tak libatkan VVIP..pun begitu..text MC aku jugak la yg diorang "cut n paste" utk diguna pakai..itu tak jadik masalah..memudahkan kerja2 adik2 ni..lagipun aku "yakin" yg text aku ni betul flownye..so adik2 just follow jela flow yg akak dah buat ni..

Pagi ni aku di tanya dek Pn.Academic Secretary ..berikut adalah dialog antara aku dan Pn. Academic Secretary..
Pn. A.S: "ada ke j** (hamba allah yg prepare text MC) tu dtg jumpa fara sblm majlis?" 
Aku:  "ada..jumpa tunjuk laptop utk betulkan satu@ 2 ayat yg dia tak sure"..
Pn. A.S: "dia ada tunjuk text keseluruhan @ tentatif majlis?"
Aku: "Takde plak.." dlm ati dah terasa ni mesti kes majlis kelam kabut smlm..
Pn.A.S: "emm..bkn apa j** ni bgtau saya yg dia dah refer kak fara dan kak fara kata camtu la flow nye.."
Aku: "isk...tak pun puan..kalo saya yg check tak kan saya letak ucapan perasmi sebelum ucapan CEO..mcm smlm"
Pn. A.S: " saya pun dah terasa, mesti dia tak refer u sbb, saya terfikir takkan la dah bertahun jadik MC u buat tentatif camtu"..
Aku:" yeke dia ckp camtu?..saya tanya dia ptg sabtu sblm balik tu..ok ke majlis? (just menunjukkan concern sebagai seorang senior kpd juniornye..) dia ngaku dia tersilap protokol..tapi tak la saya tanya detail nape..(iyela bukan majlis kita pun nak sibuk2..kata aku dlm ati..) alih2 pagi ni saya dgr dari puan..dia tala ke saya pulak..(sedih tapi redha..) takpela puan..may be dia terlalu takut sgt..tak tau nak hala ke mana..last2 nama kak fara gak yg kuar...

Geram gak..tapi aku redha je..alhamdulillah nama aku bersih sbb Pn. Aca. Secretary tu nak dptkan info yg betul..kalo dia telan jer bulat2..musti dia kata "apa la nak jadik si fara ni..tak tua2 senior pun tak reti2 lagi benda ni!!"..
aku andaikan dia tak refer pada text asal yg aku buat..tapi refer pada text dia sendiri (utk majlis2 sblm tu..)...so jadik la text 'keramat' tu...
kpd hamba allah terbabit..kak fara tak marah..cuma kak fara nak kene jumpa awak gak esok (arini awak EL) utk clearkan benda ni sblm meeting post mortem korang..please jgn kaitkan nama kak fara..kak fara ngaku kalo awak letakkan text MC tu utk kak fara semak TAPI kak fara tak semak@tak sempat semak, bule la awak tala salah tu kat kak fara..tapi kalo setakat tanya kak fara ttg ayat yg betul tu jgn la kata "kak fara dah semak sblm ni...dan kata ok jer"...adusss..sakit kene tikam camtu tau :(

Aku redha..may be allah nak uji aku melatah ke tak..gi serang budak tu ke? isk..aku bkn camtu la..tapi aku kene jumpa gak bdk ni cakap elok2..takut2 dia plak yg melatah dlm meeting post mortem nanti..emm ini la reality organizational behavior...adik2..jgn suka-suka buat camni lagi..kalo salah sendiri kene la ngaku..CEO tu bkn makan org..cuma akan ngamuk je tp itula yg kita kena hadapi bila dah buat salah..BELAJAR BERDEPAN DENGAN KESILAPAN SENDIRI...

12 Januari 2010

Suara Hati ku..

Buat Princess mama... Damiya Hannani..

senyumanmu penawar duka mama n babah
terima kasih sayang sebab pada umur +- 3 tahun 8 bln damiya dah jadik anak yg matang..kakak yg baik dan penyayang..walaupun kadang terlebih penyayang sampai nak dukong danish sampai terjatuh..tapi mama tak marah sbb damiya dah minta maaf...terima kasih walaupun damiya tak tahu apa-apa kecik lagi..masa mama terkejut dgn berita gembira tentang kehadiran adik baru ni, damiya yakinkan mama dgn menjawab "alaa..tak pe mama..jgn risau..nanti damiya pegang tgn danish..babah pegang tgn damiya..mama pegang la baby tu..takpe.."..ternyata damiya tak memeningkan kepala mama di saat mama perlu bg attention kat danish sekarang ni..

cuma kdg2 damiya tak berapa dengar cakap mama..terutama bila ada cousin ramai2..damiya dah lupakan pesanan mama..damiya lambat buka baju bila mama ajak wash..alasan damiya "kan damiya sibuk main ni mama..mama sabar la ok.."..Stakat ni banyak perkara yg mama lega dengan damiya.. Hobi damiya tgk playhouse disney channel yg berulang2 tu setakat ni terpaksa mama biarkan..damiya dah bole baca tgk buku dan "baca" dgn cara damiya tanpa mengharap perhatian mama..damiya dah boley main puzzle sorang2 tanpa suruh mama tgk tiap kali puzzle tu di masukkan ke tempat yg betul..damiya dah bole sabar bila mama atau babah lambat buat susu yg damiya minta..paling penting..damiya dan bole makan sikit sejak damiya muntah bila makan terrrlalu banyak kat umah tok abah aritu...dan paaaaling lega..dah lama mama tak puff inhaler asma damiya..Dr. Jasmine kata, damiya banyak improve..dan tak dgr whizzing langsung kat dada damiya..terima kasih sayang..kerana matang apabila tiba waktunya..nanti mama dah ok sket ..dlm trimester kedua nanti..mama ganti balik waktu yg kita tertinggal ok..

Hero mama Danish Husainy...

seronoknya mama tgk danish gelak-gelak gumbira kat play ground walaupun tak mandi..
mama tau mama terlalu mengharap..danish faham keadaan mama..tapi pada umur setahun 5 bln mana la danish nak paham keadaan mama..walaupun mama kurang diserang muntah2 kali ni..tapi mama diserang alahan lain pulak: demam menjelang malam...bila malam badan mama akan panas sket dan rase seram sejuk..mama faham, sebelum ni bila mama balik jer terus mama nenenkan dan baring2 dgn danish..tp sekarang ni mama rasa nak pitam tiap kali nenenkan danish..cuma mama dapat satu formula utk tanak rasa nak pitam ialah dengan makan dulu sblm balik..dan sebelum tido..baru la mama rasa ok kalo nenenkan danish..insya allah mama akan nenenkan danish lagi..cuma mama minta maaf terpaksa gantikan susu yg mama anta ke umah mak ani dgn fresh milk..danish pun suka jugak fresh milk kan..lagi2 bila minum dgn straw kan...

gembira slalu camni la sayang..jgn la asik nangis jer...
cuma satu je yg mama arapkan..danish jgn terlalu sensitif..danish kuat merajuk bila apa yg danish nak mama lambat bagi..danish cuma cakap "naakkk.." tapi mama tak tahu apa yg danish nak sebenarnya..tunjuk nasi tanak..tunjuk roti tanak..tunjuk air tanak..bagi nenen tanak..bwk tgk cat tanak..danish mengamuk melenting-lentingkan badan..mama tak larat nak marah pujuk danish..kadang2 terpaksa mama suruh kakak damiya buat lawak lompat2..cak2 damiya..kadang2 menjadi..kadang tak..kakak pun tak larat nak pujuk danish..babah, opah, mak ngah pun surrender kalo danish ngamuk..

..tapi mama heran.. bila dgn babah time mama meeting kat UTMKL aritu..danish baik sgt plak..hampir setengah ari mama takde danish ok sgt..nampak je mama danish terus ngamuk balik..mak ani pun kata danish good boy sgt..nak tido lagi senang..tgh main2..letak kepala kat lantai pun bole tertido..tapi dengan mama danish akan ngamuk sblm tido..dah sejam nenen pun tak puas2 lagi...walaupun sblm tu mama dah suapkan danish kenyang2...danish marah dengan mama ke? huhuhu..

mama arap danish cepat ok..tapi mama preparekan mind mama utk danish akan berkeadaan gini sampai baby kuar..cepatla besar sayang...

Baby dalam "perut" mama..
maafkan mama kalo mama secara tak sengaja tak menjaga pemakanan mama sebelum kehadiran baby..maafkan mama sebab mama tak manja-manja badan mama mcm time mam pregnant kakak damiya dulu..maafkan mama kalo mama terpaksa dukong abg danish time babah pegi show atau kelas membuatkan baby rase tak selesa..maafkan mama kalo mama terpaksa mentidakseimbangkan hormon mama dengan masih lagi mengekalkan hormon prolaktin dlm badan mama sebab still susukan abg danish...maafkan mama kalo mama agak terkejut dgn kehadiran baby..tapi mama sronok dan redha..insyaallah..kalo allah izinkan mama akan dapat baby pada umur 31..pada umur 31 mama dah ada 3 anak insya allah..kalo allah izinkan..

jauh disudut ati mama..mama tau baby anak yg kuat..walaupun mama nenenkan abg danish..baby tak "sakit" mcm perut mama sakit time nenenkan kakak damiya dulu..mama tahu baby seakan izinkan mama terus nenenkan abg..insyallah kalo allah izinkan baby akan jadik anak mama yg paling lama nenen!!

ANAK-ANAKKU..maafkan mama kalo mama tak dapat jadik mama yg sempurna..mama berusaha ke arah itu..tapi badan mama mcm disedut tenaga nya..memang tak larat..terima kasih sebab u all memahami (dengan cara masing2) keadaan mama...doakan mama kuat ye!!

07 Januari 2010

pening..letih..penat..rupanye????....

lately ni rase badan berat sgt..pening kepala dan cepat letih..padahal class blom start..agaknya cuaca panas sgt kat luar..tapi dok dlm aircond..????? tgk2 date..eh aku ni dah lewat 3 ari la rupanya...turun bwh ofis jap  gi guardian beli UPT..

check2 pagi tadi...............2 line!!! isk..terkejutnye!! allahu akbar!..ini la yg di namakan silap ari bulan..hehehe..rasenye aritu bkn masa subur pun :P...nampak sgt la kita manusia ni hanya mampu merancang...tapi perancangan allah lebih sempurna..

tadi pegi klinik check and scan..bukannya apa..sebab aku dah bantai makan mcm-mcm 2,3 ari ni..gi gerai buah..nenas manis kesukaan aku yg aku sambar..mkn lauk lada itam bagai..ya ampun..kalo mama tau..mama tak mkn tau.. baby kesian anak mama :(

alhamdulillah kandungan terlalu baru berputik..4 minggu 3 ari..saat artikel ni di tulis hanya 2,3 rakan2 ofis jer yg tau..tok mak dgn opah pun baru nak bgtau mlm ni..patut la Danish Husainy mengamuk je minggu lps..dia dpt rasakan rupanya....
En.suami terkejut+redha jela.."alhamdulillah..bertambah lagi sorang bakal family kita"

mcm2 rase perasaan..bercampo baur..yang paling ketara perasaan tergezut terkejut masih blom ilang..perasaan sedih,kesian dan risau perlu ditolak jauh2 ..takde apa yg nak dirisaukan..allah maha mengetahui apa yg DIA rancangkan..Danish pun dah genap setahun 5 bln arini..Damiya baru je minggu lps cakap.."damiya takde adik girl mama..bila allah nak bagi adik dlm perut mama"..mama cakap "tunggu la damiya 5 thn nanti..pastu damiya doa ok.."..rupanya allah maha mendengar doa seorang kakak...doa anak kecik takde hijab!! terus sampai ke langit!! cuma tak tau lagi girl ke boy la sayangku damiya... ya allah..smoga kandunganku kali ini dipermudahkan...dan aku terusss kuat..keadaan tak seteruk mana wahai Farazehan..ada yg setahun sorang anak lagi..rileks je..ni kan plak 2 thn sorang..kene la laagi rileksss...

Ya Allah, peliharalah anakku ini selama ia berada di dalam perutku, dan sihatkanlah dia, Engkau yang menyembuhkan, tidak ada penyembuhan selain penyembuhanMu, Penyembuhan yang tidak meninggalkan penyakit. Ya Allah, rupakanlah atau bentukkanlah dia yang ada diperutku dengan rupa yang baik dan tetapkanlah di dalam hatinya iman kepada Engkau dan kepada RasulMu. Ya Allah, keluarkanlah dia dari perutku dengan mudah dan selamat. Ya Allah jadikanlah dia sihat yang sempurna berakal dan pandai, alim dan beramal. Ya Allah, panjangkanlah umurnya, sihatkanlah badannya, baikkanlah akhlaknya, fasihkanlah lisannya, baguskanlah suaranya untuk membaca Al-Quran dan hadis dengan berkat Nabi Muhammad S.A.W, dan segala puji bagi Allah Tuhan semesta alam.

04 Januari 2010

welcome new yearsss..

Selamat datang tahun-tahun baru..1431H dan 2010...semoga tahun2 baru ini akan memberi kecerian dan keberkatan yg berpanjangan buat kita semua..alhamdulillah kedatangan tahun baru dibuka dengan pembelian aset terbesar kami..BAITI JANNATI...rumah kami yg terletak di BANDAR SERI BOTANI, Ipoh Perak ni baru je siap pembinaan nya..rumah yang comel lagi cute ni amat memberi makna buat kami..walaupun kitorg tak duduk sini dalam masa2 terdekat ni nanti..tapi at least we got something for ourselves..something for us to create our aspirations and inspiration..sesuai dgn statusnya sebagai istana umah hinggap di ujung minggu so saiz nye memang la comel..so let's take a look gambar rumah kami rumah contoh yg akan jadi aspirasi kami utk mendecoratekan nye nanti...menurut en.suami konsep yg bakal diaplikasikan kat umah ni nanti modern classic..so saya hanya mengikut dan menokok tambah mana yg berkenaan sahaja...so check it out..


ni dpn umah kami contoh..umah kami intermediate..so logiknya yg belah kiri tula..


ni living room..minta jgn tertipu..sekali lagi diingatkan ini adalah rumah contoh...decoration umah kami masih dalam pembinaan perancangan



kitchen yg comel dan simple..sesuai utk aku yg comel suka masak simple2 :)


master bedroom..maybe featured wall tu kitorg buat kaler purple gak..tapi darker sket..



one of the bedrooms (for rooms all together)..kat sini maybe featured wall  nak kaler orange...

Tiap kali lalu sini..damiya akan kata.."ha inila rumah contoh.."...En.suami pulak sangat excited..membelek magazine impiana dan apartment....so sekarang ni kami still dalam perancangan mana2 yg patut seperti pecah renovate dapur atau living..atau porch..atau..membiarkannya dalam keadaan sedia ada untuk sementara waktu..syukur alhamdulillah ya allah..Kau mudahkan perancangan kami setakat ini..mudahkan la perjalanan kami utk yg seterusnya... amin ya rabbal alamin...