14 April 2010

Syukur Atas NikmatMU Ya Allah...

Alhamdulillah..diberi peluang oleh allah swt utk menikmati kehidupan dalam iman dan islam sehingga ke umur 31 ini..dgn kehidupan yang bahagia bersama suami tercinta dan anak-anak yang menjadi penyejuk mata..alhamdulillah..

Sehari sblm beeday mama..kiteorg buat modul pertama utk Damiya beli present for besday mama..babah buat "pakatan rahsia" kononnya bawak damiya turun gi kedai pilih present utk mama..disebabkan besday babah plak ari khamis ni..so plannya lepas damiya buat pakatan rahsia yang tak berapa rahsia tu dia kene buat pakatan rahsia dgn mama plak utk beli hadiah babah..pening gak tgk damiya diaaam je sepanjang perjalanan bila di tanya "kita nak pegi mana ni damiya?" dia akan jawab "syy..diam la..ni rahsia tau.."...

sampai2 je kedai souvenir tu damiya turun pilih present utk mama dgn babah dulu..punya lama..dah tau dah mesti dia rambang mata dah dekat 25 minit baru settle kot..tgk2 dan ada present berbalut atas counter tu..sampai sekarang mama still belum tau apa yg damiya pilih "utk mama" tu..mesti pilih yg dia bole main la kot..hehe..mlm ni baru damiya nak "buat surprise" kat mama..

pastu turn kita plak pilih present utk besday babah on this coming 15..kejap2 damiya nak anak patung..kejap2 nak souvenir yg ada bunga rose for babah?? sume mama reject.."tak mo la bagi yg camni utk babah..."..tapi takpela..asalkan damiya yg pilihkan..at last damiya pilih souvenir motor hiasan buat dari kayu..cantik gak..at least better la dari bunga rose tu..cian anak mama..:D..

disamping present mama dan babah tu..damiya pun pilih gak brg2 utk damiya..bekas cover tisu ada gambar teddy bear, sikat gambar pooh, dan CROWN!! hehe..tak sangka gak damiya nak crown tu..damiya kata "nak jugak..cantik..nak buat pakai kat rumah je.." nasib baik harga dia rm2.00 je..  

ini la present kita yang kita yang dah siap balut..alamat nape senget?? huhu..mama dah try reload la..tapi tak mau..dia tetap kuar yg ni jugak..takpela..

Pada besday mama yang ke 31 arini mama pun nak post something yg sgt mama hargai dlm blog ni utk tatapan anak2 mama kelak..takut2 besday tahun depan tak sempat sambut lak..so mama amik kesempatan takde kelas arini utk buat entry yg agak panjang kali ni..

Actually ni adalah sajak yang diberikan oleh babah sempena besday mama yg ke-23 pada 8 thn yg lalu..masa tu mama dah nak balik tg. karang setelah abis anta projek paper thn akhir..maknanya masa tu mmg dah nak tinggalkan UPM terus la..lepas baca sajak ni mama terus nangis sampai menitik2 air mata mama kat kertas sajak tu..babah ni antara org tak pandai atau malu sebenarnya menunjukkan kasih sayang kepada mama sebelum apa2 ikatan yang sah..bagi babah "selagi kita belum ada apa2 ikatan yang sah, saya akan menjaga awak dan hubungan kita ini mengikut landasan yang betul"...ternyata mmg babah sgt berpegang dgn kata2 dia..bila mama dan sah menjadi isteri babah yang sah..alhamdulillah..tiada kesyukuran dan kebahagiaan yang mama rasakan selain dari bergelar isteri kepada Shairiman Hj. Badzri..cara babah menjaga kita dan perhatian yang babah tumpukan kepada mama dan anak-anak tidak dapat dipertikaikan lagi...smoga allah mengurniakan kita sekeluarga kebahagiaan di dunia dan seterusnya di akhirat..doakan mama dan babah akan bercinta hingga ke syurga...amiiinnn...

-----------------------sajak tu akan diupload kemudian..ada masalah ngan scanner nih..------------------


08 April 2010

macam..macam..macam..

salam satu malaysia :D...
dah sebln tak update blog..ni baru ada kesempatan nak jenguk..baru lepas settlekan markah utk mid term..bebas jap daripada marking papers dan assignments..banyak perkembangan yang nak diceritakan..termasuk perutku yang tak brape nak kembang ni pun...

Damiya Hannani
Lately ni kurang merengek dan buat hal..may be sebab mama dan babah buat pendekatan baru kot..kalo dia dah menunjukkan tanda2 notty, mama dan babah akan tanya "damiya nak mama/babah cakap elok2 ke garang2???" of course dia akan pilih cakap elok2..so bila mama cakap elok2..dah dia terikat utk buat pape yg mama/babah suruh buat..

2,3 minggu ni damiya suka sgt buat kad hari ibu/atau hari bapa/atau "hari adik" utk diberi pada mama/babah/danish..abis kertas A4 babah damiya conteng kaler2 dan lukis2..tapi takpe..mama suka sgt bila dapat "kad hari ibu" tu walaupun satu hari dapat sampai 5 kad hari ibu..babah pun sronok..cuma danish jela akan buang buat tak tau kalo damiya bagi "kad hari adik" kat danish..takpe dia kecik lagi..nanti dia akan balas "kad hari kakak" dgn damiya ye sayang..

2,3 ari ni asma damiya menyerang semula..cian anak mama :(..walaupun minor je..tapi cukup utk buat mama dan babah gelisah..kene start puff balik inhaler damiya utk certain duration sampai recover smula..cepat la sembuh ye sayang..

Danish Husainy
2 malam lepas mama dapat rasekan "nikmat tido" mcm time anak2 dara dulu sebab danish tak bgn langsung utk nenen..mama tak pasti sama ada mama tido mati lena sgt atau mmg danish tak bgn langsung..tapi rasenye mmg danish tak bgn langsung sebab dah bertahun tlinga mama ni ditrain dgn rengekan anak2..tak kan le tak sedar langsung kan..mungkin kah petanda danish nak cerai nenen dari mama?...huhu..rase sedih plak..sebab bila kandungan dah masuk trimester 2 ni mama rase ok je plak time nenenkan danish..takde rase menggigil atau seram sejuk..cuma cepat rasa lapar jela..sebab tu la ada org steady je nyusukan anak sampai saat nak bersalin kot kan?...danish dah touch 20 months..dah banyak jugak vocab danish walaupun pelat..yg satu suku kata dah pass..cuma yg 2 suku kata je banyak tak lepas lagi..for eg. babbit (rabbit), babut (rambut), nangan (tangan), uupah (opah), tatak (kakak) ..sebut nama sendri pun "nanish"..tak pe kita belajar sket2 ok..

danish pun minggu lps tetiba menerima "kehadiran" FM dgn tiba2 mintak "nak yuyu"..slalunya danish jadik tukang anta "yuyu" je kat kakak damiya..agaknya danish tak tahan tgk kakak minum susu tu kan..so danish pun mintak..jadik la..kdg abis 2-3oz..daripada takde langsung..mlm tadi danish nenen sakan, may be lepas gian kot..mama pun tak ready nak putus nenen dgn danish..takpe danish nenen jela selagi ada rezki danish ek sayang..

Baby..
Alhamdulillah..mama dah 17 minggu..makin bertenaga..cuma cepat mengah tu standard la kan..size tummy cam biasa..mmg tak nampak pun..student berkerut2 dahi bila cakap "sorry ye saya ngaja duduk je ni..tgh2 berbadan dua ni saya mmg tak larat" agak nye diorg kata puan fara ni menipu ke bia betul..tapi student2 final sem yg penah tgk puan fara ni ngandung sblm ni..mmg tak heran le..lagi seminggu nak bersalin baru nampak mcm ngandung :)

3rd pregnancy ni, mmg cepat terasa gerakan..seawal 16 minggu dah terasa quickening..check up baru ni..siap baby tendang lagi alat scanner doktor tu..tak nampak lagi gendernye...babah kata boy..kakak damiya nak girl..mama punye instinct blom ada sign lagi..tak kesah le boy ke girl yg penting anak mama sihat dan sempurna..

ya allah peliharalah kesejahteraan anak-anak dan keluargaku..smoga kami sentiasa dalam rahmat dan lindunganMu..aminn..