13 Mei 2010

Salam dari paediatric ward..hospital batu gajah..

Smlm damiya admited..dah lamaaaa..sgt damiya tak kene attack serius mcm nie..smlm mama sedih sgt..tapi alhamdulillah berkat doa dan semangat dari kwn2 arini mama ok sket..damiya pun tgh main2 dgn kwn baru damiya tgh mama tulis entry ni..
dah 2 ari mama tak jumpa danish :( :( :(  smlm ingat nak jenguk tapi mama takut mama yg meraung masa nak tinggal kan danish nanti..mlm tadi danish tido dgn babah..ptg ni ingat nak bawak danish tgk kakak damiya kat ward..
smlm masa mula2 damiya masuk ward..termenung mama sorang2..anak org lain kalo batuk dan selsema tu normal..anak mama ni kalo batuk dan selsema maka akan bermula la episod asma nye..bergenang air mata bila teringatkan damiya menangis masa nurse cucuk tgn damiya nak amik darah..damiya nangis mama pun nangis..kalo ikutkan sejarahnye..dah 4 kali mama temankan damiya masuk ward:

1st time: masa neonatal jaundice kat hospital tg. karang (4 ari 3 mlm)
2nd time: masa mama baru seminggu naik keje pas bersalinkan danish-athmatic for the 1 st time (4 ari 3 mlm)
3rd time: 3,4 bln lps tu also with the same athmatic case (3 ari 2 mlm)
4th time: masa ni la..arap2 esok dah bole discharge..

cian babah kene postponed lagi BTN...
rindu dgn danish usah cakap..2 ari mama tak jumpa dan peluk danish..sambil2 tulis ni pun menitis air mata mama..ptg ni tak tahan!! nak jumpa danish jugak..cepat la sembuh damiya hannani..bole main2 dgn danish..tadi sms dgn along..lega dgn nasihat along..luahan yg tak pernah mama luahkan dgn sesiapa pun..doakan aku kuat long!!!

"ya allah..berikan kesihatan yang baik kpd anak2 serta suami ku..sihatkan anak yg ku kandung ini..smoga hatinya kuat..sekuat ujian2 yg melanda mamanya.."

14 April 2010

Syukur Atas NikmatMU Ya Allah...

Alhamdulillah..diberi peluang oleh allah swt utk menikmati kehidupan dalam iman dan islam sehingga ke umur 31 ini..dgn kehidupan yang bahagia bersama suami tercinta dan anak-anak yang menjadi penyejuk mata..alhamdulillah..

Sehari sblm beeday mama..kiteorg buat modul pertama utk Damiya beli present for besday mama..babah buat "pakatan rahsia" kononnya bawak damiya turun gi kedai pilih present utk mama..disebabkan besday babah plak ari khamis ni..so plannya lepas damiya buat pakatan rahsia yang tak berapa rahsia tu dia kene buat pakatan rahsia dgn mama plak utk beli hadiah babah..pening gak tgk damiya diaaam je sepanjang perjalanan bila di tanya "kita nak pegi mana ni damiya?" dia akan jawab "syy..diam la..ni rahsia tau.."...

sampai2 je kedai souvenir tu damiya turun pilih present utk mama dgn babah dulu..punya lama..dah tau dah mesti dia rambang mata dah dekat 25 minit baru settle kot..tgk2 dan ada present berbalut atas counter tu..sampai sekarang mama still belum tau apa yg damiya pilih "utk mama" tu..mesti pilih yg dia bole main la kot..hehe..mlm ni baru damiya nak "buat surprise" kat mama..

pastu turn kita plak pilih present utk besday babah on this coming 15..kejap2 damiya nak anak patung..kejap2 nak souvenir yg ada bunga rose for babah?? sume mama reject.."tak mo la bagi yg camni utk babah..."..tapi takpela..asalkan damiya yg pilihkan..at last damiya pilih souvenir motor hiasan buat dari kayu..cantik gak..at least better la dari bunga rose tu..cian anak mama..:D..

disamping present mama dan babah tu..damiya pun pilih gak brg2 utk damiya..bekas cover tisu ada gambar teddy bear, sikat gambar pooh, dan CROWN!! hehe..tak sangka gak damiya nak crown tu..damiya kata "nak jugak..cantik..nak buat pakai kat rumah je.." nasib baik harga dia rm2.00 je..  

ini la present kita yang kita yang dah siap balut..alamat nape senget?? huhu..mama dah try reload la..tapi tak mau..dia tetap kuar yg ni jugak..takpela..

Pada besday mama yang ke 31 arini mama pun nak post something yg sgt mama hargai dlm blog ni utk tatapan anak2 mama kelak..takut2 besday tahun depan tak sempat sambut lak..so mama amik kesempatan takde kelas arini utk buat entry yg agak panjang kali ni..

Actually ni adalah sajak yang diberikan oleh babah sempena besday mama yg ke-23 pada 8 thn yg lalu..masa tu mama dah nak balik tg. karang setelah abis anta projek paper thn akhir..maknanya masa tu mmg dah nak tinggalkan UPM terus la..lepas baca sajak ni mama terus nangis sampai menitik2 air mata mama kat kertas sajak tu..babah ni antara org tak pandai atau malu sebenarnya menunjukkan kasih sayang kepada mama sebelum apa2 ikatan yang sah..bagi babah "selagi kita belum ada apa2 ikatan yang sah, saya akan menjaga awak dan hubungan kita ini mengikut landasan yang betul"...ternyata mmg babah sgt berpegang dgn kata2 dia..bila mama dan sah menjadi isteri babah yang sah..alhamdulillah..tiada kesyukuran dan kebahagiaan yang mama rasakan selain dari bergelar isteri kepada Shairiman Hj. Badzri..cara babah menjaga kita dan perhatian yang babah tumpukan kepada mama dan anak-anak tidak dapat dipertikaikan lagi...smoga allah mengurniakan kita sekeluarga kebahagiaan di dunia dan seterusnya di akhirat..doakan mama dan babah akan bercinta hingga ke syurga...amiiinnn...

-----------------------sajak tu akan diupload kemudian..ada masalah ngan scanner nih..------------------


08 April 2010

macam..macam..macam..

salam satu malaysia :D...
dah sebln tak update blog..ni baru ada kesempatan nak jenguk..baru lepas settlekan markah utk mid term..bebas jap daripada marking papers dan assignments..banyak perkembangan yang nak diceritakan..termasuk perutku yang tak brape nak kembang ni pun...

Damiya Hannani
Lately ni kurang merengek dan buat hal..may be sebab mama dan babah buat pendekatan baru kot..kalo dia dah menunjukkan tanda2 notty, mama dan babah akan tanya "damiya nak mama/babah cakap elok2 ke garang2???" of course dia akan pilih cakap elok2..so bila mama cakap elok2..dah dia terikat utk buat pape yg mama/babah suruh buat..

2,3 minggu ni damiya suka sgt buat kad hari ibu/atau hari bapa/atau "hari adik" utk diberi pada mama/babah/danish..abis kertas A4 babah damiya conteng kaler2 dan lukis2..tapi takpe..mama suka sgt bila dapat "kad hari ibu" tu walaupun satu hari dapat sampai 5 kad hari ibu..babah pun sronok..cuma danish jela akan buang buat tak tau kalo damiya bagi "kad hari adik" kat danish..takpe dia kecik lagi..nanti dia akan balas "kad hari kakak" dgn damiya ye sayang..

2,3 ari ni asma damiya menyerang semula..cian anak mama :(..walaupun minor je..tapi cukup utk buat mama dan babah gelisah..kene start puff balik inhaler damiya utk certain duration sampai recover smula..cepat la sembuh ye sayang..

Danish Husainy
2 malam lepas mama dapat rasekan "nikmat tido" mcm time anak2 dara dulu sebab danish tak bgn langsung utk nenen..mama tak pasti sama ada mama tido mati lena sgt atau mmg danish tak bgn langsung..tapi rasenye mmg danish tak bgn langsung sebab dah bertahun tlinga mama ni ditrain dgn rengekan anak2..tak kan le tak sedar langsung kan..mungkin kah petanda danish nak cerai nenen dari mama?...huhu..rase sedih plak..sebab bila kandungan dah masuk trimester 2 ni mama rase ok je plak time nenenkan danish..takde rase menggigil atau seram sejuk..cuma cepat rasa lapar jela..sebab tu la ada org steady je nyusukan anak sampai saat nak bersalin kot kan?...danish dah touch 20 months..dah banyak jugak vocab danish walaupun pelat..yg satu suku kata dah pass..cuma yg 2 suku kata je banyak tak lepas lagi..for eg. babbit (rabbit), babut (rambut), nangan (tangan), uupah (opah), tatak (kakak) ..sebut nama sendri pun "nanish"..tak pe kita belajar sket2 ok..

danish pun minggu lps tetiba menerima "kehadiran" FM dgn tiba2 mintak "nak yuyu"..slalunya danish jadik tukang anta "yuyu" je kat kakak damiya..agaknya danish tak tahan tgk kakak minum susu tu kan..so danish pun mintak..jadik la..kdg abis 2-3oz..daripada takde langsung..mlm tadi danish nenen sakan, may be lepas gian kot..mama pun tak ready nak putus nenen dgn danish..takpe danish nenen jela selagi ada rezki danish ek sayang..

Baby..
Alhamdulillah..mama dah 17 minggu..makin bertenaga..cuma cepat mengah tu standard la kan..size tummy cam biasa..mmg tak nampak pun..student berkerut2 dahi bila cakap "sorry ye saya ngaja duduk je ni..tgh2 berbadan dua ni saya mmg tak larat" agak nye diorg kata puan fara ni menipu ke bia betul..tapi student2 final sem yg penah tgk puan fara ni ngandung sblm ni..mmg tak heran le..lagi seminggu nak bersalin baru nampak mcm ngandung :)

3rd pregnancy ni, mmg cepat terasa gerakan..seawal 16 minggu dah terasa quickening..check up baru ni..siap baby tendang lagi alat scanner doktor tu..tak nampak lagi gendernye...babah kata boy..kakak damiya nak girl..mama punye instinct blom ada sign lagi..tak kesah le boy ke girl yg penting anak mama sihat dan sempurna..

ya allah peliharalah kesejahteraan anak-anak dan keluargaku..smoga kami sentiasa dalam rahmat dan lindunganMu..aminn..

23 Februari 2010

Penyakit Berjangkit di Ofis??

Lately ni ofisku diserang satu wabak..wabak ni berjangkit..daripada seorang kepada seorang yg lain..melalui apa???? bukan melalui sentuhan..bukan melalui udara..tapi melalui satu "aura"..aku pun terkena jangkitan tersebut walaupun pernah terjangkit gak sebelum ni..tapi jangkitan dan jumlah yg individu yg terkena kali ni semakin bertambah..dari satu minggu ke satu minggu....

Penyakit berjangkit ni menyebabkan individu yg terkena akan tidak selera makan dan muntah-muntah..ada juga di kalangan individu yg terkena penyakit ni menyebarkan simptom muntah-muntah dan demam kepada suami mereka!!! Penyakit ini akan menyebabkan si pengidap terpaksa meninggalkan ofis pada suatu jangkamasa yg lama untuk sesi pemulihan..tempoh pemulihan tersebut akan dilalui setelah si pengidap mengidap penyakit berjangkit ini dalam 40minggu...IIIINI SERIUSSSS.....(dalam nada ming-ming Wonder Pet)..

Bermula dari Januari-February 2010 ini sahaja..4 org telah melalui sesi pemulihan yg dilalui selama 60 hari tersebut..kelas dan subjek terpaksa diganti oleh rakan-rakan pensyarah yg lain...student seakan terumbang- ambing bertukar pensyarah..rakan-rakan akan kekurangan geng breakfast dan lunch dari sehari ke sehari...ha...ini isu yang paling serius!!! Macam mana nak pegi makan kalo geng makan takde????

Walau bagaimanapun keseriusan dan kerisauan tentang penyakit ini hanya wujud dikalangan pihak pengurusan yg bertanggungjawab menyelaras pensyarah-pensyarah di sepanjang tempoh pemulihan yang agak lama tersebut....individu yang dijangkiti penyakit ini dikhabarkan tidak risau..malah gembira dan ada juga dikalangan yang masih belum dijangkiti berharap agar mereka dijangkiti!!!!!

Dijangkakan sehingga kini seramai 5 org lagi termasuk aku telah dijangkiti..dan bakal melalui tempoh pemulihan 60 hari tersebut sekitar bulan Ogos-Oktober..ada yang dah diketahui umum akan jangkitan tersebut..dan ada juga yang masih berahsia di atas beberapa sebab (seperti baru sahaja pulih dari penyakit ini tahun lepas tapi menjangkit lagi tahun ni..atau sebab memang menunggu dlm tempoh yg agak lama dan terlalu berharap agar dijangkiti penyakit ini)....dan dijangkakan akan ada lagi yang bakal dijangkiti  menjelang ujung tahun..masih ada lagi ruang kosong pada bulan November dan Disember...sila amik nombor ye...

CEO kami bakal mendapat +- sedozen anak angkat tahun 2010 ini..

Sungguh subur bumi ITPku ini...lalalalala...

08 Februari 2010

Permintaan seorang mama plak...

Salam ari isnin..
Ujung minggu ni, ari sabtu nak balik tg. karang...bestnye!!!! last skali balik aritu time krismas..aritu tok mak damiya cakap dgn damiya dlm tepon "damiya nak balik kmpg hari raya cina ni..ye?" damiya kata "eh tok mak.. mana bole kita sambut raya cina ??!!..kita kan org isylam.." gelak beso je tok mak nye..
balik kmpg ni ada beberapa list of menu dah ku bgtau mak..rase tingin nak makan benda-benda ni:
Pertama: murtabak singapore

 
mujur ler org johor pun nak balik raya cina ni..kenala abg n kakak iparku bawakkan siap-siap..murtabak ni ada kat JB je..bole frozenkan..memang sedap sgt..daging dia "idup-idup" jer :). dengar citer kalo nak beli murtabak ni kena beratur berjam2..biasanya org call dulu..pastu dtg amik jer...harga RM5 ke atas..En. Suami pun tompang ngidam gak murtabak ni "pesan dengan mak..soh diorg bli banyak sket..abg pun tingin.." terpaksa la bersaing nanti hehe..dia pun ngidam gak..

Kedua: Meehoon Goreng Mak/Abah
Ni memang nak mak atau abah je yg masak..sebab nak yg kaler orange..setakat ni kalo tgk mihun goreng kat kedai mesti kaler itam..nak yg kaler orange je :P seperti biasa tanak togey ye..

Ketiga: Karipap Mak
Huhu..tingin sgt..si aizat pun cuti dari kerjaya kesayangannya selaku penjaga butik kak gee sementara tunggu posting nih..bole la dia tolong mak skali..ni aku kene turun padang skali la..buat banyak2 trus..

Keempat: Kueh Cara Berlauk
Ni ingat nak buat dengan aizat..bersama pemantauan mak...kueh cara berlauk ni biasa mak buat kaler kuning sket..makan time panas-panas...huuuuu..sudah kecur air liur ku..

Kelima: Nasi Ayam Kak Anis (Optional)
Ni kalo sempat..kalo kakak iparku itu ada masa la..takut dia balik kmpg dia lama ke..tak yah pun takpe..bole di adjust ngidam ku ini..

Tak saba nak balik kampung..tak saba nak makan..makan..makan..sekarang ni jenuh mereka-reka apala yg nak makan..tiap2 ari soalan yg "takut" nak dgr dari mulut en.suami "arini nak makan apa?"...jgn ditanya..huhuhu..tak tau la nak makan apa...sume tak selera..lagi2 malam...
jangan mcm time pregnant damiya dulu dah la..tingin sgt nasi goreng ikan masin..baru bawak masuk bungkusan dalam kete je dah terkeluar balik sume isi perutku...insya allah tak kot..
"Ya allah berkatilah rezki yg masuk ke perutku ya allah..semoga dengannya akan membentuk darah daging anak yg ku kandung dengan sempurna dan penuh barakah...."

02 Februari 2010

Permintaan seorang anak..

Suatu hari sedang seorang anak bermain dengan adiknye...tetiba terpacul sebuah soalan dari mulut comelnye..

Anak: " ..mama..sebelum mama lahirkan damiya mama kawin dengan babah dulu kan.."
Mama: "iye.." jawab si mama ringkas
Anak: "untuk lahirkan damiya mama kawin pakai baju yg merun tu kan..utk lahirkan danish mama kawin pakai baju ijau yg dlm almari tu kan.." baju maroon kenduri sebelah tg.karang..baju turqoise sebelah bt.gajah..
Mama: "iye.." mama jawab ringkas lagi sebab tak larat nak cakap banyak..
Anak: "haa..sebelum lahirkan baby baru ni mama kene la kawin lagi!!!!"..cadang si anak dengan excited..dengan harapan cadangan nye akan dipuji dan diterima..
Mama: "ha!!!???.." terkejut si mama.."emmm nanti mama fikirkan.."..dengan harapan jawapannya akan membuatkan si anak diam..
Anak:" mana boleh!! kene kawin la jugak!!!!" bentak si anak dengan muka yg tak puas hati...
Mama: "haa...nanti mama tanya babah bole tak mama dan babah kawin lagi.." kata si mama dengan rase gelihati..
Anak: "haa..boleh la damiya dan danish datang kalo mama dan babah kawin nanti!!"..kata si anak dengan muka yg kembali ceria dan excited..mungkin mengenangkan betapa seronoknye majlis perkahwinan tu nanti seperti mana yg dia tgk dalam promo nona yg dia tgk sebelum tu....




huhuhuhu....anakku....
patut la pasangan cina ramai yg tangkap gambar kawin sekali lagi lepas anak 2@3 org..mungkin utk memenuhi permintaan si anak yg mcm ni...
arap2 tak berbangkit la soalan ni lain kali...

27 Januari 2010

Baby..kakak..dan abang

Arini MC..doktor suruh rehat, smlm balik awal..tekanan darah slightly low..doktor suruh jaga makan dan nutrien dlm badan sbb still nyusu..Dr. Raoofah kata takpe kalo just nyusu malam..tapi weekend camne? huhuhu..
alhamdulillah kandungan dah 7 weeks++..dah nampak heartbeat..kesian je tgk dia..menumpang dalam rahim mama..dengan penuh harapan..yeah baby..everybody is waiting for you especially kakak damiya yg asik cakap dgn baby menerusi talian thru pusat mama yg kakak damiya kata 'tmpat cakap dgn baby tu' walaupun perut mama leper lagi..

nampak tak gambar baby kat tgh2 tu? tak reti nak buat arrow laa..(sila abaikan ujung gambar yg agak terkelepett..terlipat dlm walletku)

Alhamdulillah mlm dah kurang rase seram sejuk..cuma rase penaaaat sgt bila tiba waktu ptg..kelas dah mula..dengan 5 subjek 16 kredit hour rasenya tak la teruk sgt..tapi badan tgh tak larat ni..memang rase penat bebeno..pas maghrib biasanya tido lama kejap sampai kul 10 lebih kdg2 kul 12 baru terjaga carik makanan...waktu aku pengsan tido tu en.suami la yg melayan 2 org budak tu..kemas meinan..basuh pinggan..basuh dan lipat baju..bagi makan danish sampai kenyang..tak la mlm nanti dia dok nenen jer..layan damiya dgn 'homework'nye..(thank you abang..doakan fara cpt recover ye!) kdg2 tgk terlentok dia kat krusi..huhuhu..ciannye dah la seharian kat skolah..(skola pagi tapi balik ngalahkah cekgu ptg)..ya allah berilah kekuatan kepada ku..dan pulih kembali dari alahan ni..cepat la trimester kedua tiba!!

Smlm balik awal, dapat la tido dulu sblm amik bdk2 berdua tu..so mlm tadi seronok dapat melayan bdk2 berdua tu..dah lama tak melayan diorang..biakan babah dia rehat dan tido awal..

kakak dan abang yg tgh bizi..


 Danish Husainy yg tekun menconteng cadar mewarna buku



Damiya Hannani yg left and right handed hand..kalo penat tgn kanan tuka buat dgn tgn kiri..tapi most of the time tgn kiri..

Doakan mama cepat recover..bole layan u all main dan 'buat homework'..miss a lot this moment..love u all sooo much!!..rindunye dgn anak2 ku yg kat umah makcik ani.!!!!.kene hantar gak walaupun mama MC..takut tak dpt rehat..