28 Disember 2009

wedding anniversary lagi dan cuti-cuti malaysia







damiya bersama tokmak dan tok abah kt depan umah baru yg dah lama kata abah..bila tgk gambar ni..nampak sgt abahku itu dah tua..mak? sama je kot..tak banyak berubah.. bergambar dpn rumah.yang banyak menumpahkan airmata mak dan keringat abah..akhirnya dapat dimiliki selepas 33thn perkahwinan...

25 Disember yang lalu genaplah 35 tahun perkahwinan mak dan abah..nyata, tempoh tu bukan lah satu tempoh yg singkat..dan pastinya kita semua tak tahu..adakah tempoh tersebut akan bertambah atau hanya setakat tu..selalu sembang2 dgn ofismet yg masih ada kedua2 parent "ready tak kita utk kehilangan salah seorang daripada mak ayah kita?" :( :( :( tak terrrrjawab...ready atau tak kita tak tahu keje ALLAH..ntah2 kita yg pergi dulu...


dua insan yg tidak ternilai dgn apa sahaja di dunia ni.."ya allah kasihanilah kedua ibu bapa kami seperti mereka mengasihani kami semasa kecil..".......


AMINNN...kita tinggalkan mood syahdu dan sedih..arini aku baru keje setelah 10 ari bercuti..rase kejap sgt..tak puas main dgn anak2.."ala..mama cuti la sebelas nanti esok2..sebelas lebih banyak dari sepuloh kan.." kata damiya yg tgh galak explore ttg comparison..
Kesempatan cuti ni..akhirnya aku berjaya menghabiskan novel BILA CINTA BERTASBIH episod 1 & 2..di sambung plak dengan TUNGGU TEDUH DULU karya FAISAL TEHRANI..danish memberi kerjasama yg baik utk mama menghabiskan bacaan novelnye..bila nak nenen dia terus tarik novel mama..bukan buku cerita dia..

apa yg aku boleh kata ttg karya penulis muda ni? SUPERB!!! hebat sgt...dia boleh mendalami dan menjadi SALSABILA FAHIM walaupun dia lelaki..dan paling best, akhirnya aku pun mampu berjaya menghayati novel yg agak berat..tapi kata en.suami..ini la novel FAISAL TEHRANI yg paling ringan..huhuhu..ok la buat permulaan kan..hehe..

kalo ada masa aku nak sambung baca MANIKAM KALBU plak..kata en.suami..yg ni agak berat..tapi lagi best...ha! tgk nanti aku berjaya habiskan atau tak..minggu ni just internal audit jer..class start pun 15 JAN nanti...tunggu dan lihat..

Malam tadi danish jatuh..gigi dia berdarah :( sedih dan takut sgt masa tu..tak dan nak amik camera ke apa ke..abis baju aku kene darah dia..ingat kene kat bibir jer..rupanya blakang gigi kacip dia pun berdarah..sambil nangis cakap kat en.suami :( mumula ingat tanak bgtau nak handle sendiri kunon sbb dia tgh melayan damiya kat luar..dah 2,3 minit..darah tak mo brenti..nangis2 tunjuk kat dia.."laa..nape tak cakap" kata en.suami.."ingat tak teruk" kata aku..huhuhu..maafkan mama danish..kakak dulu tak penah berdarah2 camni..mama tgh kemas2 baju daripada beg balik kampung..tak prasan danish tgh main2 lompat2 tilam..alhamdulillah call makcik ani tadi dia ok..

14 Disember 2009

Semoga bahagia milik kalian di syurga~Teh Afifah & Mohd. Ariff

Terkedu..mata terasa panas..begenang .. deraian air mata berjurai tanpa di pinta...
tak terungkap kata2 bila aku baca artikel ni..lagi2 bila tgk gambar ni...kita yang hanya membaca dan mengikuti cerita ni pun asik mengapu air mata dgn tisu..bagaimana pulak dgn perasaan empunya diri..bangun tidur mesti mengharapkan apa yg dilalui semalam hanya mimpi semata2..walaupun hakikatnya suami yg baru dinikahi telah pun dijemput oleh Ilahi..

kita hanya merancang..hanya ALLAH yg maha mengetahui atas segala perancanganNYA..
tabahlah wahai Teh Afifah..smoga bahagia menunggu kalian di syurga..al fatihah utk Allahyarham dan allahyarhamah yang telah dijemput terlebih dahulu oleh Ilahi~ Mohd. Ariff Abd. Kadir, bapanya Ab. Kadir Awang, dan ibunya, Apsah Othman, serta  Mohd. Farhan Musa..
Kita semua akan menyusul kemudian..dengan masa dan keadaan yang tidak diketahui...
Ya allah hidupkanlah kami dengan Iman..matikan lah kami dengan Iman....






Pengantin sempat kirim SMS terakhir

PADANG BESAR 12 Dis. - "Jangan terkejut tengok pakaian abang esok."

Gurauan itu dihantar menerusi khidmat pesanan ringkas (SMS) oleh Mohd. Ariff Abd. Kadir, 23, buat isterinya, Teh Afifah Syahirah Abdul Hamid, 23, selepas mereka diijab kabul semalam.

Namun siapa pun tidak menyangka gurauan itu membawa makna serta kesan berpanjangan buat Teh Afifah.

Mohd. Ariff mengirimkan SMS tersebut sebelum pulang dari rumah isterinya selepas majlis akad nikah di Masjid Intan Safinaz, Anak Bukit di Alor Setar, Kedah, kira-kira pukul 10.45 pagi.

Perkara itu dinyatakan oleh abang Allahyarham Mohd. Ariff, Dr. Mohd. Hafiz, 26, ketika ditemui di rumah bapanya di Taman Melati Indah di sini hari ini.

"SMS tersebut dihantar selepas majlis akad nikah, iaitu sebelum kami balik ke Perlis. Dia menghantar SMS itu untuk memaklumkan bahawa pakaian yang akan dipakai ke majlis persandingan hari ini cantik dan tidak diketahui oleh Teh Afifah Syahirah.

"Namun lain pula yang berlaku dan kami menerima ketentuan Allah itu dengan reda," ujarnya.

Beliau juga menyatakan, kenduri kahwin yang dijadualkan di rumah mereka esok untuk kira-kira 1,500 jemputan juga telah ditukar kepada majlis tahlil.

"Esok kami hanya akan buat tahlil. Tetamu yang dijemput tentunya sedia maklum berhubung kemalangan seperti yang disiarkan oleh akhbar hari ini," ujarnya.

Dalam kejadian kira-kira pukul 1 petang semalam, pengantin yang baru bergelar suami kira-kira tiga jam itu, maut bersama bapanya, Ab. Kadir Awang, 55, dan ibunya, Apsah Othman, 59, serta jurugambar pengantin, Mohd. Farhan Musa, 18.

Kejadian berlaku di Kilometer 7, Jalan Kangar-Padang Besar di sini, selepas kereta Proton Iswara Aeroback yang dipandu Ab. Kadir dari arah Kangar itu bertembung dengan bas pelancong.

Tragedi itu berlaku selepas keretanya terbabas akibat tayar meletup hingga memasuki laluan bertentangan.

Kereta tersebut yang dalam perjalanan menuju ke rumah mereka di Taman Melati Indah di sini, remuk hingga terperosok ke bawah bahagian hadapan bas.

Menurut Dr. Mohd. Hafiz, pasangan itu sepatutnya bersanding di rumah Teh Afifah Syahirah di Taman Berlian, Alor Setar hari ini, manakala kenduri menyambut menantu sebelah pengantin lelaki pula esok.

Teh Afifah Syahirah penuntut tahun akhir pengajian kejuruteraan kimia di Auckland, New Zealand pulang ke tanah air untuk melangsungkan perkahwinan.

Mohd. Ariff pula yang baru menamatkan pengajian dalam bidang kejuruteraan mekanikal di United Kingdom tahun ini akan melaporkan diri sebagai pensyarah Universiti Teknologi Mara (UiTM) Arau di sini pada 16 Disember ini.

Jenazah tiga beranak itu dikebumikan dalam satu liang lahad di Tanah Perkuburan Islam Kampung Darat, manakala Mohd. Farhan telah dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Tanjung, Beseri, di sini malam tadi.

11 Disember 2009

Ulat..oh ulat...


Salam...

lega rasanya bila dah abis sesi invigilation..sekarang adalah masa utk rileks, sementara menantikan semester baru yg akan dtg pada januari 2010 nanti..

dikesempatan masa lapang ni, aku kembali kepada hobi yg paling aku suka dan lama dah aku tinggalkan iaitu memancing MEMBACA NOVEL..aku baru jer abis baca novel AYAT-AYAT CINTA karya Habiburrahman El Shirazy,walaupun dah tau jalan ceritanye (sebab tgk filem)..tapi memang tak dpt elak daripada melelehkan air mata kesyahduan..apa yg aku brani kata novelnya memang berganda2 bestnye daripada filem!! walaupun penulis berbangsa indonesia tp ayat2 mudah difahami dan sgt menarik..novel cinta islamic yg memang membuat kita berada di mesir sambil menghayati kisah cinta Fahri dan Aisya..







sekarang ni aku tgh mengabiskan karya kedua Habiburrahman KETIKA CINTA BERTASBIH episod 1..insyallah akan bersambung ke episod 2 nanti..cerita dia memang best dan menarik..tak kurang hebat berbanding karya pertama dia..

bercakap tentang hobi membaca dan kaitannya tentang tajuk entri..aku memang dilahirkan sebagai ulat nangka buku..masa sekolah dulu sanggup kumpul duit sikit2 utk beli novel2 kesayanganku..masa awal2 remaja dulu 11-15thn novelis mana lagi kalo bukan AHADIAT AKASYAH..hampir semua koleksi ahadiat akasyah aku ada daripada budak setan1,2,3..budak momok..segala2 jenis bapak budak tu aku ada..katrina..lagenda budak setan..lama2 dah tak bole layan novel2 gitu dah..layan pulak novel2 CREATIVE ENTERPRISE..masa ni tak kira novelis..asalkan karya yg ada crita syahdu syahdan sket aku layan..TANGISAN BULAN MADU..antara novel yg aku masih ingat tajuknya..yg lain dah lupa..aku lebih suka dok memerap membaca dalam bilik daripada dok dapur ngadap TV..
pas masuk UPM malas tak brapa sempat nak baca novel..plus..takde duit nak beli novel..time zaman "berkawan" dgn en.suami aku terkejut jugak dia kata dia minat baca novel gak..bia betul dia ni minat baca novel..

lepas kawin minat membaca ni dikongsi bersama, ingatkan sebelum kawin,en.suami main cakap jer minat baca novel..iyela ingatkan nak jual minyak amik ati aku dia kata la dia minat baca novel gak..rope2 nye..minat dia pada buku lagi ekstream! bayangkan beberapa bln lepas kawin tiap2 minggu dia akan beli buku..buku pulak bukannya murah2..daripada novel2 karya NORHAYATI BERAHIM, sampai buku2 motivasi ..pantang ada buku baru..dia musti nak beli..menurut crita en. suami..daripada kecik dia pun akan kumpul duit utk beli buku..pantang ada pesta buku, dia dan adik dia mesti ajak mak dan abah (arwah hj. badzri) ke sana..minat dia lagi meluas..kalo aku minat baca novel jiwang cinta je..dia minat novel sastera,islamic,thriller,motivasi,misteri dan cinta jugak..karya2 FAISAL TEHRANI,ABU HASSAN MORAD dan penulis yang berat2 pun dia layan..aku memang malas tak larat nak baca novel yg berat2 sgt..belum minat atau belum sampai seru..huhuhu..iyela dia org seni, memang minat dgn sastera dan kesenian ni..walaupun otak matematik tapi dia layan sastera gak..huhu..aku memang tak terlayan..

mumula aku membebel agak bising la jugak..sebab2 buku2 ni agak mahal RM20-40 sebuah..dan belum abis baca..dah nak beli lagi..tapi akhirnya aku pun naik syok bila kabinet buku kat umah kami dah penuh mcm library..dia pun dah mula la kurangkan beli buku..daripada seminggu satu buku (kdg2 lebih!) kepada sebulan atau 2,3 bln sekali..

sekarang kita org jadikan rutin sebln sekali at least ke MPH atau POPULAR atau NOVEL HUT atau mana2 kedai buku laa..kalo sempat bawak anak2 sekali..kalo tak sempat belikan la DAMIYA dan DANISH apa2 buku atau magazine lama..

alhamdulillah minat kami dah mula diturunkan kepada damiya..dia memang sayangkan buku..daripada kecik memang tak penah koyakkan buku atau magazine..pantang nampak buku mesti nak beli..buku crita/buku mewarna/buku aktiviti/magazine dan pape la yg dia rase minat..kdg2 sampai marah kat dia bila dia asik suruh bacakan buku..padahal masa tu dah pukul 12.30 malam! Danish pun dah mula minat jugak, daripada asik koyakkan buku, dah mula pandai buka perlahan2..kalo nak nenen, dah bole kita cakap "kalo nak nenen, go n take your book" ..terkedek2 la dia amik pape buku atau kdg pamplete tesco asalkan berupa kertas..

semoga budaya cintakan ilmu ini akan berterusan dlm family kami..apa yg aku bole katakan membaca ni memang hobi yg paling miracle!! dengan membaca kita dapat "melancong" ke tempat lain..dgn membaca kita dapat kenal budaya org lain..dgn membaca kita akan tahu tentang sesuatu tanpa perlu membayarnye (kecuali harga buku laa..)

"YA, ALLAH YA TUHANKU, KAYAKAN LAH AKU DENGAN ILMU, HIASKAN LAH DIRIKU DENGAN KETENANAGAN JIWA, DAN MULIAKAN LAH DIRIKU DENGAN TAQWA DAN ELOKKANLAH DIRIKU DENGAN 'AFIAT" ~doa menuntut ilmu~

09 Disember 2009

wedding anniversary celebration

takde celebrate berdua pun..just beli cake dan makan anak-branak dan family in law yg kebetulan balik kampung..bila en.suami tanya nak hadiah apa..emm rasa tanak pape..sume baru je dpt time raya aritu..kasut, handbag..perfume pun banyak lagi..keseronokan anak-anak dan kebahagiaan hidup suami isteri tu dah jadik hadiah yg tak ternilai..


ni cake nye..pandan layer cake from NR YUMMIES..yg menariknya deco cake ni just bg info on phone jer..bgtau kak nora tu..buatla design yg cute gambo happy family..damiya paling suka tgk kek tu.."cake birthday kawin mama dan babah" dia kata..yg paling bestnye..kek tu licin tak bersisa langsung..compare kalo beli kek chocolate ke..apa ker..jenuh nak abiskan..yg nie..abis tanpa di paksa :)

last week pun kita org pegi zoo taiping..realisasikan janji dgn damiya..bawak SIL dan anak-anak dia..lama dah tak gi tgk binatang2 nie..best sgt!!




..kat tempat elephant..


..damiya with abg arief, abg adham and kakak arisya..


..tgk..elephant tgh bfeed..


..dalam train tgh tgk giraffe..


..masya allah, canteknye makhluk ciptaan allah yg satu nih..


..mama, danish dah ngantuk..


..jom balik dah..


..dah nak balik baru bergambo kat gate dpn..


..damiya dgn abg a-am bergambo dpm muzium,masa ni mama tgh bfeed danish (sambil zzzzz)

semua tertido kepenatan dlm kete..pas brenti mkn2 sume sambung zzz..aku kena la temankan en.suamiku yg asik nguap..yang pastinya semua balik dgn gembira termasuk danish yang asik panggil semua animals tu cat..bird..pishh..

04 Disember 2009

Aku Terima Nikahnye...


gambar pertama diambil berdua..menggunakan kamera hp en.suami
masa: beberapa jam selepas dinikahkan..
tempat: bilik pengantin



Alhamdulillah...pada saat ini..5 thn yang lalu aku telah selamat dinikahkan dgn insan yang teristimewa..SHAIRIMAN B HJ BADZRI..

Sesungguhnya tiada anugerah yang paling istimewa selain daripada menerima gelaran isteri dan ibu kepada insan yang paling kita kasihi..

Rasenya mcm baru jer berkenalan kat Kolej Canselor UPM..tup-tup dan 5 thn dah kami berkahwin..

Semoga perkahwinan kami ini sentiasa terpelihara di dalam rahmat Ilahi..

"YA ALLAH YANG TUHANKU, AKU AMAT BERSYUKUR KPD MU DI ATAS KURNIAAN SEOARANG SUAMI YANG SOLEH DAN PENYAYANG. BANTULAH DAN PERMUDAHKANLAH DIA YA ALLAH UTK MENJADI SUAMI DAN ANAK YG SOLEH..KUATKANLAH IMANKU, LAPANGKANLAH FIKIRANKU, REDHAKANLAH HATIKU UTK MEMBANTU SUAMIKU BAGI MENJADI ANAK DAN SUAMI YANG SOLEH..SESUNGGUHNYA HIDUP INI TERLALU INDAH DAN SINGKAT UTK DISIA-SIAKAN.."