08 April 2010

macam..macam..macam..

salam satu malaysia :D...
dah sebln tak update blog..ni baru ada kesempatan nak jenguk..baru lepas settlekan markah utk mid term..bebas jap daripada marking papers dan assignments..banyak perkembangan yang nak diceritakan..termasuk perutku yang tak brape nak kembang ni pun...

Damiya Hannani
Lately ni kurang merengek dan buat hal..may be sebab mama dan babah buat pendekatan baru kot..kalo dia dah menunjukkan tanda2 notty, mama dan babah akan tanya "damiya nak mama/babah cakap elok2 ke garang2???" of course dia akan pilih cakap elok2..so bila mama cakap elok2..dah dia terikat utk buat pape yg mama/babah suruh buat..

2,3 minggu ni damiya suka sgt buat kad hari ibu/atau hari bapa/atau "hari adik" utk diberi pada mama/babah/danish..abis kertas A4 babah damiya conteng kaler2 dan lukis2..tapi takpe..mama suka sgt bila dapat "kad hari ibu" tu walaupun satu hari dapat sampai 5 kad hari ibu..babah pun sronok..cuma danish jela akan buang buat tak tau kalo damiya bagi "kad hari adik" kat danish..takpe dia kecik lagi..nanti dia akan balas "kad hari kakak" dgn damiya ye sayang..

2,3 ari ni asma damiya menyerang semula..cian anak mama :(..walaupun minor je..tapi cukup utk buat mama dan babah gelisah..kene start puff balik inhaler damiya utk certain duration sampai recover smula..cepat la sembuh ye sayang..

Danish Husainy
2 malam lepas mama dapat rasekan "nikmat tido" mcm time anak2 dara dulu sebab danish tak bgn langsung utk nenen..mama tak pasti sama ada mama tido mati lena sgt atau mmg danish tak bgn langsung..tapi rasenye mmg danish tak bgn langsung sebab dah bertahun tlinga mama ni ditrain dgn rengekan anak2..tak kan le tak sedar langsung kan..mungkin kah petanda danish nak cerai nenen dari mama?...huhu..rase sedih plak..sebab bila kandungan dah masuk trimester 2 ni mama rase ok je plak time nenenkan danish..takde rase menggigil atau seram sejuk..cuma cepat rasa lapar jela..sebab tu la ada org steady je nyusukan anak sampai saat nak bersalin kot kan?...danish dah touch 20 months..dah banyak jugak vocab danish walaupun pelat..yg satu suku kata dah pass..cuma yg 2 suku kata je banyak tak lepas lagi..for eg. babbit (rabbit), babut (rambut), nangan (tangan), uupah (opah), tatak (kakak) ..sebut nama sendri pun "nanish"..tak pe kita belajar sket2 ok..

danish pun minggu lps tetiba menerima "kehadiran" FM dgn tiba2 mintak "nak yuyu"..slalunya danish jadik tukang anta "yuyu" je kat kakak damiya..agaknya danish tak tahan tgk kakak minum susu tu kan..so danish pun mintak..jadik la..kdg abis 2-3oz..daripada takde langsung..mlm tadi danish nenen sakan, may be lepas gian kot..mama pun tak ready nak putus nenen dgn danish..takpe danish nenen jela selagi ada rezki danish ek sayang..

Baby..
Alhamdulillah..mama dah 17 minggu..makin bertenaga..cuma cepat mengah tu standard la kan..size tummy cam biasa..mmg tak nampak pun..student berkerut2 dahi bila cakap "sorry ye saya ngaja duduk je ni..tgh2 berbadan dua ni saya mmg tak larat" agak nye diorg kata puan fara ni menipu ke bia betul..tapi student2 final sem yg penah tgk puan fara ni ngandung sblm ni..mmg tak heran le..lagi seminggu nak bersalin baru nampak mcm ngandung :)

3rd pregnancy ni, mmg cepat terasa gerakan..seawal 16 minggu dah terasa quickening..check up baru ni..siap baby tendang lagi alat scanner doktor tu..tak nampak lagi gendernye...babah kata boy..kakak damiya nak girl..mama punye instinct blom ada sign lagi..tak kesah le boy ke girl yg penting anak mama sihat dan sempurna..

ya allah peliharalah kesejahteraan anak-anak dan keluargaku..smoga kami sentiasa dalam rahmat dan lindunganMu..aminn..

3 ulasan:

Ammi Sara berkata...

Fara,
aku br nak msg ko arini, tengok2 ada entry baru, saje nk tnya khabaq dah lama x dgr berita.
Aku dl pun yg 3rd awal rasa dia gerak, makin byk pregnancy, makin awal kita rasa, sensitiviti kita meningkat.
Cian lak danish mcm xmau nenen sgt, tp maybe later ada bby dia tgk adik dia nenen, dia pun nak. leh la ko tandem nursing :)
aku pun la ni my boys asyik2 bg kad/bunga kertas/art attack khas utk ammi, simpan je sume dlm fail..wat kenangan..
Ko ada kat ipoh weekend 17/18 april? kitaorg nak ke tronoh umah kwn masa kat adelaide dl, diaorg baru balik,ada brg kitaorg nak amik. if ko ada, maybe nak jumpa. if jadik aku inform la..jauh tak tronoh dgn tmpt ko?
oh ye, three-h-corner dah tukar ke sayangsarabowtique, senang nak menten...

mamaDHS berkata...

sara..
gitu la hal anak-anak ni..itu la yg jadik penghibur ati kita..:) mmg teringin nak tendem nursing..tapi takut tak terhandle..arap2 dapat gak la tendem nursing yg under control..(jgn danish yg over sgt dah..cian kat adik)
alaaa..aku balik tg. karang la time tu..dah sebln tak balik..amik kesempatan cuti keputeraan sultan perak on 19th tu..kalo ikutkan tronoh dgn batu gajah mcm serdang ke KL je..
kan best kalo dapat jumpa..k ada rezki dpt la kita jumpa..

Syana berkata...

hai fara, lama nya nak tggu ko update entry baru... apa pun, aku doakan ko sihat2 selalu.. anak2 ko yg comel2 tu pun dah fhm ada adik, tu yg tak kaco ko tido dah tu... oklah, boboi..take care..