24 Julai 2009

Damiya Hannani vs Danish Husainy


Arini aku rase mcm nak coretkan perbezaan 2 org buah ati aku ni..bkn nak compare atau apa..just nak kenangkan apa agaknya perbezaan atau persamaan antara kedua-dua "produk" FARAZEHAN & SHAIRIMAN (",)

MASA CONCEIVE
Damiya: conceived setelah 10 bln berkahwin, kehadirannya sangat dinanti-nantikan, setelah sedih,pilu dan sayu melihat semua org pregnant..alhamdulillah allah beri peluang..

Danish: conceived setelah 2 bln mencuba, masa tu damiya masih fully breastfeed, rase terkejut gak..ingat lambat lagi lekat sebab damiya dulu lambat..kehadirannya disambut dgn senyum meleret, walaupun sedih terpaksa memperkenalkan damiya dgn FM buat pertama kali atas sebab tekanan darah aku yg rendah dan selalu pitam lepas nyusukan damiya,tambahan dgn ancaman bleeding..

UPT (urine pregnancy test)
Damiya: sorry..kalo coretan ni agak melampau (sbb citer pasal urine!) tapi kedua2duanya ada pengalaman yg sgt berbeza. ujian UPT damiya hanya confirm positif setelah 5 kali test!! kali pertama-keempat tu semuanya negatif (tapi dlm 3,4 jam mcm nmpk slightly garisan 1 lagi...ina, ko terlibat dlm menganalisa result aku time tu..) sampai rasa mcm nak test urine aizat (the one n only sister of mine) sbb nk tgk camne rupenya kalo negatif..maklum la..takde pengalaman..positif setelah 20 ari lewat..

Danish: positif hanya selepas 5 ari lewat, result ujian disaksikan bersama en.suami, time damiya dulu hanya mengkhabarkan berita gumbira dlm telefon jer..

MORNING SICKNESS (alahan)
Damiya: agak teruk..bln puasa plak tu..tinggal gak puasa 4 ari..muntah setiap kali bau masakan bertumis/bergoreng. Langsung tak boleh bau tomyam & nasi goreng walaupun itula makanan feberet sblm tu..selera mkn bubur nasi dgn mihun je..kalo tak..muntah..muntah..muntah..tapi kalo mkn kat umah org (raya & open house) siap bertambah lagi! haha..

Danish: tak brapa teruk muntah, tapi kurang selera mkn, berat bdn turun 4kg sebab alahan,sbb tu tekanan darah pun menurun dan slalu nak pitam..

KENAIKAN BERAT BADAN:
Damiya: 18kg huhu..teruk betul..

Danish: 9kg jer..tapi hasil dari kenaikan terlampau time damiya dulu menyebabkan aku kekal dgn "berat badan unggul"

BELLY SAIZ :
Damiya: kecik dan comei..5 bln baru nmpk perut..tu pun sikit jer..7 bln baru pakai baju pregnant..8 bln baru org kata "eh..fara tu baru pregnant ye.."..jwb sorang lagi "isk..dah nak bersalin dah org tu.."

Danish: emm..sama jer..tak nmpk sgt, ckp dgn student dah 8 bln pun diorg tak caya..(nak bgtau sbb nak duduk jer lecture dlm kelas)..still tak dpt privilage sbg wanita mengandung pun..bratur kat ATM memana pun org wat tak tau jer..ataupun memang rakyat malaysia ni memang tak pedulikan org? :P

KERJAYA & TUGAS MAMA
Damiya: as pegawai tadbir, tugas aku tak banyak berjalan, duduk dan merancang (serta mengarah hihi)..sebab tu berat bdn naik melampau kot..nak pape sumer call staff jer..

Danish: As a lecturer..banyak naik turun kelas..berjalan ke sana ke mari..5 bln lebih still jadi MC konvo, (nasib baik larat berdiri time tu)..perut pun tak nampak lagi, jadi tak nampak la mcm "apa la diorg ni..pempuan ngandung suruh jadik MC"..memang banyak berjalan..berjalan..berjalan...

TANDA BERSALIN
Damiya: pecah air ketuban, 2minggu sblm due date..mlm kul 2pg, rushing ke hospital putrajaya..dalam debaran dan kerisauan..

Danish: Pagi gi ofis mcm biasa..kul 11 minta permission dgn bos nak gi check up 38minggu..Dr. Raoofah scan kata air ketuban kurang dan offer nak buat VE, tgh check muka dia berubah "eh..dah 4cm ni..u akan bersalin arini jugak!" terkejut..tak rase sakit apa..tak de pape tanda pun..dah nak kene bersalin, paling best siap drive gi skola en.suami dan naik balik ke ofis..serah tugas dgn lecturer yg nak replace..sume ofismet risau.."ya allah dah 4 cm camni lagi rupanya..kalao aku dah berguling2 dah ni.."..mantain dan berjalan laju lagi tu...juga awal 2 minggu...

LABOR PAIN
Damiya: masa pecah air ketuban sehingga bersalin makan masa 18 jam, pecah 2 pg bersalin 7.20 magrib..sakit kuat hanya bermula 4ptg..time pagi tu sakit ok jer..tapi aku kene muntah di saat akhir..makan roti pun muntah..minum milo pun muntah..so takde tenaga nak push..masa tunggu jalan terbuka maksimum pun muntah lagi..cakap pun tak larat..bisik2 jer dgn en.suami..air mata jer meleleh sbb penat sgt dan tak larat..time jahit pulak makan masa 1/2 jam..meleleh lagi air mata menahan sakit..

Danish: kul 2 ptg nyerah diri dgn Pusat Rawatan Islan Ar-Ridzuan..selepas gi ofis serah tugas-gi beli nasi ayam-gi singgah beli LEESA FORMULA..emm..tak rase pape..mkn nasik ayam bertambah..lapar sgt..kul 5 ptg nurse drip..blom rasa sakit kuat..borak2 dgn en.suami & nurse..tgk TV dlm labor room..kul 6 rasa sakit kuat sikit,jalan dah 6cm..tapi sembang lagi..kul 7 pun sembang lagi, Dr. Raoofah (gynea) dah sampai, kul 7.30 dah tak bole cakap..senyap menahan sakit..7.40 danish selamat keluar..

SAAT BERSALIN
Damiya: aku rase lemah sgt, time jalan terbuka 10cm aku rasa mcm nak tido sgt (atau tido selama-lamanya??) takde tenaga nak push, sekejap keluar..kejap masuk balik kepala damiya..bertarung 10min..rase nak muntah..rasa nak nangis semua ada..tetiba teringat "ya..allah, dlm pd aku membaca itu & ini pasal breastfeed, parenting, perkembangan pregnancy smua..aku terlupa nak "blaja" push!" memang tak pandai push. Sorang nurse tu menjerit bagi semangat "puan..! jgn teran kat muka, cuba tgk saya tarik nafas..terannn..curik nafas..sambung semula teran!!!"...ya allah..sussahnya nak "mencurik" nafas..damiya keluar pada jam 7.20ptg diiringi dgn azan magrib..dan tangisan kegembiraan mama & babah..

Danish: setelah gynea ready dgn "tools" nya..dia pun duduk betul2 dpn bukaan jalan (nasib baik pempuan..kalo tak..) memang purposely nak bersalin dgn dia..Dr. Raoofah ni sgt cool! ketenangan dia membantu aku utk tenang..takde suasana "meriah" mcm putrajaya..cool dan tenang.."ok fara..kalo rasa sakit..tarik nafas..dah push ye..bismillahirrahman..nirrahim.."..."allahuakbaaaarr"..aku tarik nafas..teraaannnn panjang..curik nafas..teraaannn dan SPLASHHH!!!! danish melompat mcm ikan! bertarung tak sampai seminit alhamdulillah..jahit tak sampai 5min..dan ditolak teruss ke wad..segala nya berjalan lancar dan dipermudahkan NYA..alhamdulillah..

KEHADIRAN BABAH
Damiya: sepanjang pregnancy memang duduk sorang dan hanya ditemani aizat pada bln ke-8. En. suami akan berulang alik setiap minggu ke serdang..kebetulan minggu tu cuti sekolah dan "turn" en.suami yang meneman aku..walaupun duduk jauh, dia masih berpeluang bawak aku ke hospital..dan meneman aku sampai saat damiya keluar..dan berpeluang melagukan iqamah ke telinga permata hati kami..terima kasih abang, walaupun tau abang jenis tak boleh tgk darah (akan pitam bila tgk dan bau..) tapi abang gagahkan diri utk saksikan sendiri saat bersejarah tu.."allah mudahkan dan beri abg kekuatan..fokus pd kelahiran anak, bkn darah yang penuh di cadar dsb" bila ditanya tentang "petua" kekuatan dia..alhamdulillah allah izinkan niat dia..

Danish: en.suami terpaksa membatalkan jemputan sesi motivasi di sebuah skolah di ipoh..juga diizinkan sekali olehNYA utk meneman sehingga ke saat akhir..walaupun sesekali terdengar bunyi batuk en.suami menahan bau ubat..darah dsb..skali lagi allah beri dia kekuatan..en.suami disebelah kiri, mid wife disebelah kanan..alhamdulillah allah mudahkan segala-galanya..dia pun nampak aku berbeza sgt time deliver damiya dan danish..paling dia terkejut, lps bersalinkan danish aku belasah makan nasik ayam yg dihidangkan oleh pihak PUSRAWI Ar-ridzuan sampai licin..kalo dia sediakan dua hidang pun aku habis kot..hehehe..lapar la bang..!!

1ST SESSION OF BREASTFEEDING
Damiya: sebab bersalin hospital government..lepas jahit terus dia suruh en.suami bawa damiya pada aku..sekali bagi jer terus damiya lacthing dan menikmati kolostrum pertama dia..pandai sgt..sebab dia tau niat mama dia utk breastfeed dia sejak sblm pregnant lagi..dapat nyusu dlm sejam pertama selepas kelahiran..

Danish: dah pesan awal2 dgn nurse nak rooming-in dgn baby..tak yah bawa ke nursery dan JANGAN bagi FM..lepas aku makan nasik ayam :P ingat nak nyusukan dia..dia selamber jer tido..kul 10 mlm nak tido dan tgk2 danish tido lagi..isk dah 3 jam tak nyusu lagi ni..takut jaundice..at last kul 4pg baru dia nangis nak nyusu..kuatnya latching anak boy mama nie..lain dgn latching damiya yang lembut..

emm..itu je coretan kali nie..next time sambung lagi,tapi yang pastinya persamaan kedua-duanya adalah anak susuibu..berjaya exlusively breastfeed till 6 months (dgn jalan dan cerita masing-masing yg akan disambung next session)..dan diteruskan fully breastfeeding sehingga ke suatu tempoh..dan kedua-duanya adalah jantung ati mama & babah yang tak dapat nak diganti dgn apa-apa pun di muka bumi nie..DAN..doa yang mama & panjatkan utk kedua-duanya adalah sama: SEMOGA ALLAH PELIHARA ANAK-ANAK MAMA,JADIKAN MEREKA ANAK-ANAK YANG SOLEH DAN BIJAK YANG BOLEH MENYUMBANG KEPADA AGAMA..PATUH KPD PERINTAH-NYA DAN MENJAUHI LARANGAN-NYA..smoga allah memperkenankan doa mama...

1 ulasan:

nur ezqy berkata...

seronoknya dgr cerita puan.

maaf la mencelah kat komen ni, sbb br je google dpt bc kesah ni...

Sy pn br je mglami pengalaman pg td..UPT mula2 1 line then next 1 jam slps..jd 2 line samar2...hoh wat should i do...

preggy kaa....

2yrs married, none child yet :(