22 Jun 2009

Mama..Damiya Syudah Syehat..



Alhamdulillah..
Lawatan rutin damiya ke klinik paediatrician semalam dikhabarkan dgn brita gembira..dgn izin Allah..damiya serasi dengan puff inhaler dan menunjukkan reaction yg positif, buat masa sekarang dia dah bebas dari asma..tapi still kene puff malam..lagi-lagi bila cuaca berjerebu sekarang ni..lps hazing reason ni berlalu doktor jasmin cadangkan agar berhenti gunakan puf secara beransur-ansur dan terus bebaskan dia dari inhaler tu..

Dia pun sekarang dah makin aktif..berat badan pun dah naik (agak banyak!)..Dr. Jasmin kata sebab sblm ni..apa yg dia mkn digunakan utk pernafasan, bila dah sihat..apa yg dia makan digunakan utk tumbesaran sepenuhnya (sebab tu anak mama membesar bagai johan!)..tapi kami tgh control diet dia skarang ni..Dr. Jasmin kata kanak-kanak asma tak boleh berat badan berlebihan nanti akan worse kan asma dia.
Bila baca buku "the greedy cat" siap buat contoh lagi:apa akan jadik bila kucing tu makan banyak2..dia ingat plak tu..(kadang-kadang) "damiya takmo jadik mcm cat tu.."..tapi time makan kek coklat..lupa jap crita greedy cat..."ala..damiya nak makan..last..mama..last!" kesian plak huhuhu..demi kesihatan dia..mama kene kuat!

Berat damiya 2bln ni mantain 17kg..tu satu perkembangan yang baik..
Danish pulak..dah 8.4kg..kuat minum susu..nenen...nenen..nenen..pantang tgk org ngunyah..menjerit mintak disuap!




Smoga allah memberikan kesihatan yang baik utk anak-anak dan ahli keluargaku..aminn..

Tiada ulasan: