17 November 2009

Kesah Geng Mak-Mak...


(dari kiri mama fatimah, ibu along, ummi siti, ibu yati, mama fara-yg sedang menggunakan medela manualnya akibat spectra yg sedang diservis, ibu hani)

Geng mak-mak? adakah geng nie bersekongkong dgn geng mamak? hehehe..tidak sama sekali..ni adalah geng mak-mak yang mengepam di ofisku..alhamdulilah komuniti ibu-ibu fully breastfeed kat ofis aku dah makin berkembang..daripada aku sorang terkontang-kanting mengepam time masuk ITP pada september 2006..pastu jumpa along (2 dari kiri) yg baru balik berpantang anak sulungnye..sehingga lah bertambah sehingga 6 org..tu tak termasuk dgn yg pindah lagi..coming soon ada lagi 3 org bakal menyertai kami..

geng mengepam kat ofis ni.. terdapat dlm pelbagai ketegori, sama ada anak sulung, anak kedua atau anak seterusnya..yg pastinya CEO pun maklum akan kegiatan kami ni, asalkan tak menggangu waktu kelas..katanya..sape2 yg baru mengandung pun akan turut terseret ke dunia susuibu bila tgk geng2 ni melakukan operasinya dlm surau..anak2 dara pun kata "nak wat camni gak la nanti"..budaya baru ni dah menular ke seluruh warga ofis..pendek kata tidak bf adalah sesuatu yg memalukan bagi kami :P

alhamdulillah.."kedegilanku" utk tidak memberikan anak2 ku susu formula sejak mula mengandungkan damiya hannani pd 2005 telah menjadi "pengaruh" kpd ramai kawan-kawan dan ahli keluarga..ahli keluarga kawan2..isteri kawan2..dan lain-lain org. yg paling terharu apabila anak jiran mak mertua pun terlibat dalam "kancah" penyusuan sepenuhnya ni bila tgk aku bole buat utk damiya sblm ni..dan lagi seronok apabila mereka lagi hebat dan cemerlang dalam stok dan hasil tenusu (mcm ina udm, kak fina, hani itp dll)

semoga budaya baik ini akan diteruskan utk generasi akan datang..jgn sia2kan apa yg Allah telah kurniakan bagi seorang ibu kpd anaknya..may be tak mustahil satu masa nanti..masa interview bakal menantu nanti, org akan tanya.."kamu dulu fully bf tak?" huhuhu..melampau tak agaknye..

ya allah..kurniakan la rezeki susu kepada anak-anak kami, semoga usaha kami yg sedikit ni akan diberkati dan dipermudahkan..aminn...

kepada anak2 mama..bersyukurlah..kalian dapat berpeluang jadi anak2 fully bf..dan mama panjatkan berjuta2 kesyukuran kepada ilahi kerana melorongkan mama utk memilih jalan ini, walaupun mama dulu tak berpeluang jadi anak susuibu, bkn salah tok mak..bkn salah sesiapa..bak kata tok mak pd mama.."mak dulu mana la tau susu ni bole simpan camni, tahun 1979..mana la tau benda2 camni.bila dah naik keje..kena la ajar korang minum susu botol..mak sokong ko jela bila ko buat camni.."...dan hasilnya..tok mak sponsor beli spectra3..sbb tu mama sayang sgt spectra3 mama tu..TERIMA KASIH MAK..kasih sayang dan pengorbanan mak hanya allah yg dpt membalasnya..

1 ulasan:

ina berkata...

bestnyer fara kalo aku punya geng ramai camnie kat office....hehehe..update 2 bulan sekali yer....hadeef dah mula operasi panjat merayap sekarang..ponat haku...